(vrij naar Antony Gormley)

Moving, spinning, different perspective, upside down and inside out experiencing Antony Gormley.
Wilde ook nog klimmen en kruipen, maar dat mocht niet, dat doen we dan wel weer ergens anders.’

-hersenspinsel bij de expositie van Antony Gormley in Royal Academy of Arts-

De expositie van Antony Gormley in de Royal Academy of Arts was ‘breath taking’ en heeft veel nieuwe idee├źn opgeleverd voor dansworkshops. Goed te gebruiken als ik in het nieuwe jaar met DansRijk verder ga. Ik vind het leuk om mij te laten inspireren vanuit de indrukken die ik in de eerste alinea heb beschreven. Mijn dansgezelschap is er ook op uit om een ander perspectief te laten zien van het dansende lichaam.

Antony Gormley beschrijft het lichaam als een ‘place’: a place of experience, motion, consciousness, memory and imagination. Hoe ouder we worden, hoe rijker deze facetten geherbergd worden in ons lichaam. Verder zegt hij: I want to use sculpture to throw us back into the world, to provide this place where the magic, the subtlety, the extraordinary nature of our first-hand experience is celebrated, enhanced, made more present. Ik vind dit heel inspirerend en wil dit vertalen naar dans met een groep dansers die allemaal hun eigen ‘place’ meenemen en zo samen bewegingen kunnen ontwerpen vanuit hun eigen herinnering, emotie, verbeelding en bewustzijn en zo een andere blik op de wereld kunnen laten zien.

Voor mijn onderzoek vind ik het ook interessant wat Gormley zegt over het lichaam. Je hoort mensen weleens zeggen dat zij teleurgesteld zijn in hun lichaam als ze ziek worden. Ik heb dat nooit zo beleefd, ik was juist blij hoe mijn lichaam en geest mij door de periode heen hebben geholpen en was onder de indruk van het goed herstellende vermogen. Nu het allemaal achter de rug is, heeft deze ervaring ook een plek gekregen in mijn lichaam en leven en kan ik oprecht beleven dat het alles bij elkaar een verrijkende episode is geweest. De gedachte aan mijn lichaam als een eigen ‘place’, opslagplaats of pakhuis van mijn leven, ervaringen en emoties vind ik eentje die erg tot mijn verbeelding spreekt, krachtig en troostend is. Dank je wel Antony Gormley voor deze nieuwe inzichten. Ik buitel nog even verder door mijn gedachten aangezwengeld door de beelden in de expositie.

Antony Gormley in Royal Academy of Arts
‘Lost Horizon’