Deze Amazonefoto is een ode aan Madagascar en in het bijzonder aan het eiland Sainte-Marie, met de bijnaam Ile des Femmes, waar we deze foto hebben gemaakt.

Volgens een legende woonden ooit alleen maar vrouwen op Sainte-Marie, logisch hoe dit meteen tot mijn verbeelding sprak, al helemaal omdat ook het gerucht rondgaat dat het éénborstige vrouwen waren.

Sainte-Marie en de omringende eilandjes zijn in 17de en 18de eeuw ook de uitvalsbasis van piraten geweest. Zij werden aangetrokken door de paradijselijke omgeving en de schuilmogelijkheden die de kleinere omringende eilandjes boden. Mogelijk hebben zij hier Libertalia gesticht, een vrijplaats voor piraten. Hoe de verhouding precies met de vrouwen op Ile des Femmes was, weet ik niet 🙂 Wel weet ik dat de huidige bewoners van Sainte-Marie trots zijn op hun geschiedenis waarin allerlei eigenzinnige types een rol speelden en dat dit weerspiegeld wordt in de vibe die je voelt op het eiland.

In het hier en nu symboliseert de foto vooral hoe ik reikhalzend uitkijk naar Johnny’s terugkeer met ons nieuwe zeilschip. In september zullen we opstappen om voor een half jaar te gaan ronddwalen met nog onbekende bestemming…

(Over de naam van deze foto: Mada is de naam die de Malagassy liefkozend aan hun land hebben gegeven, samen met Amazone ontstaat ‘Madam’ ofwel ‘vrouw’)

Oow en het eiland wordt ook Nosy (eiland in Malagassisch) Boraha genoemd, naar de visser die schipbreuk leed en verstopt werd door een oude dame die wist hoe de andere vrouwen dachten over mannen op het eiland.